Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sie 2, 2017 in Nie tylko kulinaria |

BMI

BMI

Współczesna medycyna robi co może żeby uciec od chorób. Między innymi BMI (z angielskiego body mass index) czyli wskaźnik masy ciała powstał, aby określić plus minus zawartość tkanki tłuszczowej na podstawie wzrostu i wagi. Ocenia ryzyko zachorowania na różnego rodzaju choroby, głównie metaboliczne:
Choroby metaboliczne są niebezpieczne i utrudniają życie, dlatego tak ważne jest monitorowanie zdrowia. Choroby metaboliczne to m. in. cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca – od tych wszystkich chorób może pójść dalej, w grozniejsze. Jako że zdrowie to nie zabawka, nie należy ignorować żadnych objawów, od razu iść na szereg badań i przede wszystkim odżywiać się tak, żeby nie mieć zmartwień, bo powiedzenie “jesteś tym co jesz” ma w sobie sporo prawdy. A im większy wskaźnik BMI mamy, tym większa “szansa” na zachorowanie. “Złapanie” choroby ma większe szanse procentowe, niż wyjście z choroby. Z drugiej strony im niższy indeks BMI tym większa szansa na anemię, kłopoty z sercem oraz obniżoną odporność – w człowiek bez odporności jest narażony na dosłownie wszystko, więc nie warto igrać.