Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 9, 2020 in Kulinaria |

Czy można zamrozić zupę w słoiku?

Zupy, tak samo jak wszelkie inne potrawy, można z powodzeniem mrozić. Wykorzystać do tego celu można specjalne woreczki do mrożenia, wyposażone w szczelny zamek, ale również słoiki, które zazwyczaj mamy w domu i nic nas nie kosztują. Woreczki jednak zazwyczaj mają dużą pojemność, więc jeśli nie mamy większej rodziny, warto raczej pozostać przy słoikach. Te litrowe pozwolą nam na odmierzenie porcji, która po rozmrożeniu będzie idealna dla małej rodziny na jeden dzień.

W jakim celu mrozi się zupy?

Zaletą wlewania zup w słoiki i mrożenia ich jest przede wszystkim zyskanie odrobiny wolnego czasu, który możemy przeznaczyć na cele bardziej przyjemne niż przygotowywanie zupy. Dzięki takim zapasom w zamrażalniku mamy zresztą pod ręką pierwsze danie, które pomoże zaspokoić największy głód w oczekiwaniu na danie główne. Mrożenie zup ma również swoje zalety natury ekonomicznej, ponieważ do przyrządzenia zupy w większej ilości nie zużyjemy więcej gazu lub prądu, korzystając z kuchenki. A część takiej większej porcji możemy zamrozić i wykorzystać za parę dni.

Możenie zupy

Jedną z podstawowych zasad, którą musimy zawsze pamiętać, jest zasada dotycząca ilości zupy w słoiku przeznaczonym do zamrażania. Zupa nie może sięgać wieczka. Zawsze trzeba zostawić trochę wolnego miejsca, ze względu na zwiększanie się objętości zamarzającej wody. Jeśli nalejemy zupę do pełna, może się to skończyć rozsadzeniem słoika i odłamkami szkła rozsypanymi po zamrażalniku.