Pages Menu
TwitterRssFacebook
  Zobacz najciekawsze oferty na wielkanoc 2021

Categories Menu

Posted by on Sty 23, 2021 in Kulinaria |

Jak pozbyć się moli spożywczych różnymi sposobami?

Jak pozbyć się moli spożywczych różnymi sposobami?

Mole spożywcze to takie owady, których obecność w naszej kuchni nie jest mile widziana. Na to jak pozbyć się moli spożywczych jest wiele sposobów. Rynek jest zasobny w środki, które są kwalifikowane jako te naturalne, ale również są dostępne takie, które w swoim składzie mają cięższą chemię. Oczywiście przy każdym z tych produktów, również przy naturalnych, trzeba zachować należytą ostrożność. Pojawienie się moli spożywczych w szufladach czy szafkach zwiastuje początek kłopotów. O tym jak zaradzić pladze moli spożywczych będzie można przeczytać właśnie w tym tekście

Jak pozbyć się moli spożywczych domowym sposobem?

Najprostszym sposobem na pozbycie się moli z swojego domu jest po prostu prewencja. Co pół roku powinniśmy przejrzeć zawartość naszych półek, szafek i szuflad. Związane jest to z tym, iż mole uwielbiają suche środowisko i sypkie produkty takie jak mąka, bułka tarta czy kasze. Jeśli zauważymy zainfekowany produkt to można go wyrzucić lub użyć go w celach konsumpcyjnych dla dzikich ptaków. Im larwy mola nie zaszkodzą, a my nie zmarnujemy do końca produktu spożywczego.

Domowym sposobem na prewencję i ogólną walkę molami jest dezynfekcja octem lub parówką z olejków eterycznych (goździkowego i lawendowego). Środki te są naturalne i bezpieczne dla dzieci czy zwierząt przebywających w pomieszczeniu. Potrzebne jest jednak przede wszystkim gruntowne wyczyszczenie zawartości naszej kuchni. Jak już zauważymy dużą ilość moli to nie pozostaje nam nic innego jak pozbyć się zainfekowanych nimi produktów.

Dodatkowo możemy pokusić się o stworzenie pułapki octowej, którą można zostawić we wnętrzu mebla. Podobnie na mole spożywcze działa również wytrawne wino.

Jak jak stosować środki na mole spożywcze z cięższą chemią?

Ciężka chemia to taka, która zakłada użycie środków bakteriobójczych. Niestety, tu trzeba być już ostrożniejszym w stosowaniu, gdyż ta najcięższa “artyleria” chemiczna może być szkodliwa dla dzieci, zwierząt, a nawet i roślin rosnących w okolicy czyszczonych powierzchni.

Bezpiecznym środkiem chemicznym jest na przykład pułapka feromonowa, która ma w swoim składzie feromony identyczne z naturalnymi. Przyciągają one mole spożywcze, które uwięzione w jej wnętrzu po prostu padają z wycieńczenia po jakimś czasie. Jednak jest to raczej środek prewencyjny aniżeli całościowo likwidujący nasz problem z tymi owadami.

Na rynku również istnieje ciężka chemia, która ma działanie owadobójcze, ale nie powinna być stosowana bezpośrednio na przestrzeń, w której jest przechowywana żywność. Są to na tyle trujące substancje, że dochodzi do całkowitego wybicia moli spożywczych, ale też trzeba zdawać sobie sprawę, iż trzeba wtedy zastosować dodatkowe czyszczenie przed ponownym umieszczeniem produktów spożywczych w docelowym miejscu, które zostało spryskane takim produktem.