Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Maj 25, 2020 in Kulinaria |

Nalewki i piwa

Nalewki i piwa

Tradycja przygotowywania własnej roboty nalewek ma w Polsce długą historię. Wiele osób pamięta, jak ich rodzice przygotowywali nalewki w domu. Służą do tego, oprócz spirytusu, rozmaite owoce. Natomiast jak się okazuję, nalewkę można przygotować niemal na wszystkim, nawet na cukierkach i landrynkach. Każdy ma swój ulubiony rodzaj nalewki, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje coś takiego jak dyniówka czyli pyszna nalewka z dyni. Jest to zaskakujące, że nawet z dyni można zrobić nalewkę.

Czego potrzeba do nalewki

Najdroższym składnikiem potrzebnym do przygotowania nalewki jest alkohol. Jednak kupuj zawsze alkohol ze sprawdzonego źródła, nie korzystaj z oferty osób, które samodzielnie przygotowują spirytus w domu. Tego typu źródła alkoholu są niepewne i mogą znacząco odbić się na Twoim zdrowiu. Ważne też, abyś przygotowywał nalewkę z pasji i chęci eksperymentowania, a nie z powodu chęci wyprodukowania taniego alkoholu. Takie podejście może być szkodliwe i oznaczać, że prawdopodobnie masz problem z alkoholem. Dobra wiadomość jest taka, że pozostała część składników jest bardzo tania. Po przygotowaniu nalewka powinna odstać jakiś czas, aby przesiąknęła i nabrała smaku.

Inne domowe alkohole

Ostatnio coraz więcej Polaków samodzielnie wykonuje piwo. Jak się okazuje piwo można uwarzyć w piwnicy czy garażu oraz można je tez z powodzeniem butelkować, jeśli posiada się urządzenie nazywane kapslownicą. Należy jednak pamiętać, że sprzedaż takiego alkoholu jest nielegalna i aby móc sprzedawać alkohol trzeba wcześniej uzyskać akcyzę. Zatem możesz produkować alkohol hobbystycznie, jednak nie powinieneś się tym przesadnie chwalić i powinien on być tylko i wyłącznie na Twój własny użytek. W innym wypadku możesz spotkać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami prawnymi, a przecież nie chciałbyś tłumaczyć się policjantowi ze swojego niewinnego hobby, czy tym bardziej odpowiadać za to karnie przed sądem. Dlatego nie chwal się za bardzo, że produkujesz u siebie w domu alkohol.