Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Wrz 22, 2020 in Kulinaria |

Niecodzienne połączenie, czyli azjatyckie inspiracje

Niecodzienne połączenie, czyli azjatyckie inspiracje

Czasem przychodzi ochota na jakąś sałatkę, ale nie taką tradycyjną, polską. Raczej pragniemy zaczerpnąć nowych smaków, poczuć nowe zapachy. Jednym słowem liczymy na jakąś ciekawą odmianę. Wystarczy niewielka zmiana, by poczuć różnicę, nawet bazując na produktach, które od dawna goszczą w naszych lodówkach, czy spiżarniach.

Przepyszna sałatka z zupek chińskich to jedna z takich niesamowitych przekąsek, która doskonale syci i, jak to mówił bajkowy Kubuś Puchatek: “miła jest dla brzuszka”. Nasza na dodatek jest prosta, smaczna oraz łatwa w przygotowaniu. Dla ciekawskich! Nie jest aż tak kaloryczna, jakby się wydawało!

Do przygotowania naszej niecodziennej, inspirowanej Azją sałatki, potrzebujemy:

-makaron z dwóch zupek chińskich (około 2×60 g suchego makaronu) (***ewentualnie zastępujemy makaronem ryżowym)
-1 średniej wielkości pierś z kurczaka (*** można również zrobić wersję bez kurczaka)
-1 mała puszka kukurydzy konserwowej
-3 średnie ogórki konserwowe
-1 mała, świeża papryka czerwona
-pół małej cebuli zwykłej lub czosnkowej
-1/3 świeżego ogórka węża
-3 łyżki jogurtu typu greckiego
-1 pełna łyżka majonezu
-2 łyżki oleju do smażenia (*** można również zrobić wersję bez kurczaka)
-1 płaska łyżeczka soli
-1 łyżka pieprzu ziołowego
-1 łyżka ziół prowansalskich
-1 duża szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Wyjmujemy makarony z zupek chińskich. Kruszymy i zalewamy wrzątkiem. Całość wymieszaj. Przykryj miseczkę talerzykiem i odczekaj do 5 minut.
2. Przekładamy makaron na sitko i odcedzamy nadmiar wody.
3. Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
4. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i wykładamy kawałki piersi z kurczaka. Pamiętaj, aby wcześniej je zamarynować w przyprawach! Mięso musi być z każdej strony ścięte. Przełóż do miseczki.
5. Ogórki oraz cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę (dobrym patentem jest użycie różnych kolorów papryki, dla efektu wizualnego!).
6. Warzywa oraz makaronik przekładamy do wspólnej miski. Dodajemy także kawałki kurczaka.
7. W osobnym naczyniu robimy sos: mieszamy, w odpowiednich proporcjach, jogurt oraz majonez. Przekładamy do całej reszty.
8. Posypujemy całość przyprawami do smaku. Można także dodać nieco zieleniny, dla lepszego efektu wizualnego, na przykład: pietruszki, czy koperku.