Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Lis 3, 2020 in Kulinaria |

Ryba, jako odmienne danie przy codziennym schabowym.

Ryba, jako odmienne danie przy codziennym schabowym.

Każdy dzień to nowe podboje kulinarne, nowe pomysły w domowej kuchni, gdzie nie sposób zaspokoić zachcianki domowników. Dlatego też przepis na smażoną rybę w galarecie, to specjał i podbicie kubków smakowych. „Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał.” – Virginia Woolf

Smażona ryba, dla dzieci i dorosłych.

Obiad to główny posiłek dnia, on musi być zbilansowany, powinien składać się z trzech elementów, czyli mięsa, ziemniaków oraz surówki. Dlatego też ryba smażona w galarecie to danie, które będzie zdrowe, ciepłe i zarazem smaczne.

Przykładem tu może być smażony dorsz, który został zamknięty w galarecie. I ma on z jednej strony smak smażonej ryby, a z drugiej smak galarety, która była dobrze przyprawiona.

Jakie składniki na przepis?

Wyróżnić można takie składniki na przepis smażona ryba w galarecie jak, między innymi:

filety z ryby,

marynata, czyli: czosnek, masło, tymianek, cytryna, sól pieprz, mąka,

galareta: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cytryna, żelatyna.

Danie po przygotowaniu można podawać na dekoracyjnym półmisku, który będzie wypełniony rybą, marchewką, oraz jajkami na twardo. I można podczas podawania gościom, udekorować rybę według własnego uznania.

Dodać tu można, że do tego rodzaju potrawy można wybrać taką rybę, jak sandacz, halibut, makrela, łosoś, węgorz, szczupak, karp, który ma wyśmienite mięso rybie, białe, świeże, o mięsistym pokroju.

I ryba zazwyczaj wymaga soku z cytryny, wymaga np. masła o 100% jakości, które nada ten smak całemu daniu. I ryba w galarecie nie zawsze musi być smażona, może ona być przygotowana w inny sposób, gdzie to jogurtowy dip nie zepsuje smaku, a jedynie go jeszcze bardziej podniesie.

Podsumowując, danie z ryby powinno gościć choć raz w tygodniu na polskim domowym stole, gdzie to cała rodzina może odmienić swoje menu, wprowadzając do niego nieco inne smaku, jak ryba w galarecie.