Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Maj 17, 2020 in Kulinaria |

Smak orientu – najpopularniejsze dania kuchni wietnamskiej.

Smak orientu – najpopularniejsze dania kuchni wietnamskiej.

Wietnam jest bez wątpienia krajem o wielu obliczach, który z roku na rok staje się coraz bardziej popularnym kierunkiem dla podróżników z całego świata. Tym co zachęca do odwiedzenia tego egzotycznego zakątka jest niewątpliwie jedna z najbardziej popularnych kuchni świata, a mianowicie kuchnia wietnamska.

Co jedzą w Wietnamie?

Jedzenie w Wietnamie jest uznawane za niezwykle pyszne i aromatyczne, a według wielu ludzi jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Tradycyjne dania są nie tylko niezwykle smaczne i sycące, ale również kolorowe i bardzo zdrowe. Wietnamczycy lubują się w świeżych owocach (których mają pod dostatkiem), warzywach, aromatycznych ziołach, rybach i owocach morza, a dania serwowane są zazwyczaj z ryżem lub makaronem ryżowym, który Wietnamczycy są w stanie przygotować na niezliczoną ilość różnych sposobów. W niektórych potrawach występuje również mięso, ale nie ono odgrywa w tej kuchni najważniejszą rolę. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do dań są oczywiście świeże zioła, zazwyczaj jest to kolendra, mięta wietnamska czy też tajska bazylia. Bardzo ważnym dodatkiem do większości dań jest sos rybny, którym przyprawiane są np. dania mięsne, zupy czy jarzyny.

Najpopularniejsze dania:

Zupa pho – jest to wietnamski odpowiednik naszego rosołu, zupę przygotowuje się z cienkiego makaronu ryżowego i podaje się w wersji z kurczakiem lub też z wołowiną – w zależności od preferencji. Co ciekawe mięso do zupy nie jest gotowane, a jedynie parzone. Pod koniec gotowania zupy dodaje się do niej świeżą kolendrę i sos rybny. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca, a Wietnamczycy jedzą ją nie tylko na obiad, ale również na śniadanie czy kolację.
Nem – są to inaczej sajgonki, które przygotowuje się z papieru ryżowego w towarzystwie różnego rodzaju sosów. Do przyrządzenia farszu używa się zazwyczaj mięsa, warzyw bądź też krewetek.
Bun cha – jest to rodzaj kotlecików z mięsa wieprzowego, które są grillowane i podawane z makaronem bun. Potrawa jest bardzo popularna w północnej części Wietnamu i czasami występuje również w wersji z wołowiną.