Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Maj 16, 2021 in Kulinaria |

Zdrowie w bakłażanie

Zdrowie w bakłażanie

Fioletowe cudo – bakłażan

Bakłażan jest bardzo znanym warzywie na polskim rynku. Docenia się jego walory zdrowotne jak i smakowe. Pod kątem zdrowotnym jest to warzywo, które doskonale uszczelnia naczynia krwionośne człowieka zapobiegając przed ich pękaniem – polecany jest dla osób ze skłonnością do siniaków i żylaków. Jednocześnie mnie można zapominać o tym, że bakłażan jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Bakłażan w diecie

Bakłażan w kuchni stosowany jest do najróżniejszych potraw. Można go zauważyć jako doskonały dodatek do potraw gotowanych jak i pieczonych. Niebywałą zaletą tego warzywa jest jego bardzo niska kaloryczność. Bez względu na to czy jest on serwowany w formie gotowanego warzywa na parze czy też jako bakłażan pieczony kalorie w nim zawarte mają bardzo niski poziom.
W ostatnim czasie można zauważyć dużą popularność bakłażana ze względu na tak zwaną dietę bakłażanową. Uniwersalność tego warzywa daje możliwość smacznego wprowadzenia zdrowych nawyków jak i też smacznej utraty wagi. Z bakłażana można przygotować wszelkiego rodzaju zupy jak też doskonale się nadaje do zgrillowania. Jednocześnie bakłażan jest doskonałym dodatkiem do najróżniejszych sałatek czy też past, które są dodatkami do kanapek.

Bakłażan z pieca

Bakłażan jest warzywem psiankowatym, które doskonale nadaje się do pieczenia. Wystarczy go umyć, pokroić w dość szerokie pasy, na przykład około centymetrowe. Następnie natrzeć go z obu stron ulubionymi przyprawami i wstawić do piekarnika na około 8-10 minut z każdej strony. Dodatkowo bakłażana można nafaszerować mięsem mielonym i piec około 35-40 minut. Jego zastosowanie jest bardzo szeroki co daje mu możliwość być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem oraz przekąską na ciepło czy też zimno. Warto wspomnieć, że bakłażan jest uznawany za afrodyzjak, więc staje się doskonałym pomysłem na kolację we dwoje.
Podsumowując można uznać, że bakłażan to doskonałe warzywo zapewniające nam walory smakowe, zdrowotne jak i też dbające o naszą linię dobre samopoczucie.