Press ESC to close

Siemię lniane – sposób przygotowania.

Nasiona lnu – czyli popularne siemię lniane – posiada mnóstwo właściwości, docenianych już przez nasze babcie. Występuje w postaci nasion o złotej lub brązowej barwie. Jest to dosyć problematyczna postać dla wielu ludzi, którzy po zakupie zastanawiają się – „z czym to się je?”. Przepisów na szczęście jest całkiem sporo.

Siemię lniane sposób przygotowania

Podstawową formą spożywania nasion lnu jest ich zaparzenie na zasadzie przygotowywania ziół. Na początku należy zmielić ziarna w młynku, tak by uzyskać drobny proszek. (Ziarna lnu powinno się mielić tuż przed samą konsumpcją, ponieważ tłuszcze zawarte w nasionach lnu szybko się ulatniają, przez co tracą znaczną część swoich wartości). Następnie wsypujemy proszek do szklanki i zalewamy wodą do połowy. Napar powinien odstać ok. 10 minut, w tym czasie stanie się nieco kleisty i jednocześnie gotowy do wypicia.
Jeśli jednak odrzuca nas ten sposób, warto pomyśleć o lnie – jako dodatku. Przyrządzając swój ulubiony warzywny koktajl dodajmy łyżkę lub dwie siemienia lnianego, dzięki czemu zyskamy na jego wartościach odżywczych oraz dodatkowo nasz koktajl będzie bardziej syty i stanie się prawdziwą bombą witaminową. Nie musimy oczywiście ograniczać się do tej formy – siemię lniane można także dodać do jogurtu, do owsianki, jaglanki, do zup, można przygotować sobie pyszną sałatkę i dodać je, tak jak dodaje się ziarenka słonecznika. Siemię lniane podobnie jak słonecznik warto podprażyć na suchej patelni.
Dla osób, które nie jedzą jajek, siemię lniane może okazać się doskonałym zamiennikiem, ponieważ po złączeniu go z wodą ma kleistą konsystencję. Opcja ta sprawdzi się świetnie podczas pieczenia wegańskiego ciasta, robienia wegańskich kotlecików czy innych potraw.
Dosyć popularną opcją podania ziaren lnu jest… kisiel. Co ciekawe – jest to skuteczny i prosty przepis na walkę z biegunką. Wystarczy jedynie zalać 2 łyżeczki ziaren lnu szklanką ciepłej wody i odstawić na godzinę. Po tym czasie należy odcedzić zawartość i gotowe. Dla urozmaicenia możemy dodać do niego np. miód.