Ekologiczne trendy przechwytywane są przez wiele osób. Coraz częściej staramy się ograniczać produkcję odpadów, częściej wracamy również do starych, sprawdzonych metod, które wykorzystywane były przez naszych przodków. Do łask wchodzi domowa produkcja przetworów z sezonowych warzyw czy własnoręcznie przygotowywane szynki czy nawet sery. Ale w domowych warunkach możemy produkować również własne przyprawy!
Zioła w domu
Zioła możemy uprawiać w każdej kuchni. Wystarczy dobry dostęp do światła słonecznego, skrupulatność i cierpliwość. Z powodzeniem w doniczce lub w skrzynce możemy zasadzić bazylię, oregano czy miętę. Wykorzystywać je możemy zarówno w formie świeżej, jak i użyć specjalnej suszarki lub piekarnika do zrobienia ziołowego suszu, który możemy przechowywać w szczelnych słoikach nawet przez wiele miesięcy.
Domowe mieszanki przypraw
W sezonie letnim mamy również doskonały dostęp do różnych innych roślin, które możemy zmienić w przyprawy. Paprykę (słodką lub ostrą) należy wysuszyć, a następnie zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w młynku. Podobnie możemy przygotować mielony imbir lub czosnek. Możemy również wykorzystać już gotowe przyprawy do tworzenia unikalnych mieszanek. Szpryca do marynaty doskonale sprawdzi się w każdej kuchni, a dzięki niej zyskamy zdrowe mieszanki przypraw, które pozbawione są substancji konserwujących, sztucznych barwników czy cukru. To rozwiązanie nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale również ekonomiczne – większe opakowania podstawowych przypraw są tańsze, niż gotowe marynaty.
Najnowsze komentarze