Werbena cytrynowa, a w zasadzie lippia trójlistna – bo tak brzmi właściwa nazwa tego gatunku – to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Jej orzeźwiający smak stanowi doskonały dodatek do dań i napojów.
Uprawa werbeny
Werbenę cytrynową można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. Roślina ta preferuje stanowiska o dużym nasłonecznieniu, wymaga gleby żyznej i lekko próchniczej. Wysiewa się ją w drugiej połowie marca, sadzona może być zarówno bezpośrednio do ziemi, jak i przygotowana do sadzenia w drewnianych skrzynkach, które w razie większych, wiosennych przymrozków przeniesione będą do domu.
Lippia trójlistna – właściwości i zastosowanie
Werbena zawiera bardzo dużą ilość antyoksydantów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zapobiegania namnażaniu się wolnych rodników. Antyoksydanty zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się ciała, wpływają na kondycję skóry oraz wykazują właściwości antynowotworowe. Olejek z werbeny łagodzi stres oraz wpływa uspokajająco. Jest to roślina, która działa również przeciwzapalnie oraz może łagodzić ból. Stosuje się ją jako dodatek do herbat i naparów, świetnie komponuje się z daniami serwowanymi na zimno, stanowi doskonały dodatek do ryb i lekkich mięs. Wyciąg z werbeny ma również zastosowanie w kosmetyce: łagodzi objawy trądziku, działa odświeżająco i tonizująco, a jego właściwości przeciwzapalne pozwalają na uzyskanie dobrych efektów w leczeniu różnych zmian skórnych.
Najnowsze komentarze