Press ESC to close

Kilka sprawdzonych przepisów, na smaczne przetwory z aronii. Sprawdź, co można zrobić z tych cennych owoców.

Drobne, lekko cierpkie owoce aronii, od lat wykorzystywane są w produkcji kosmetyków oraz farmakologii. Są zdrowe, smaczne, a ich cenne właściwości odżywcze, oraz liczne witaminy sprawiają, że coraz więcej osób, wprowadza je do codziennej diety, by utrzymać ciało i zdrowie, w jak najlepszej kondycji. Sprawdź, dlaczego warto spożywać owoce aronii, oraz co z nich przygotować, by zamieniły się w smaczne przetwory.

Skład i właściwości aronii.

Aronia, to fantastyczny owoc, który posiada wiele cennych witamin i minerałów. W jej soku, znajdują się między innymi witaminy takie jak, witamina C, A,E, B6, P, PP, K oraz B2. Ponadto, znajduje się w nich sodu bardzo dużo , potasu, cynku, fosforu, molibdenu, kobaltu, manganu, boru, jodu, błonnika, białka, pektyn i węglowodanów, co sprawia, że aronia ma wiele właściwości leczniczych. Wykorzystywana jest przy leczeniu nadciśnienia tętniczego. Poprawia wzrok, a nawet uelastycznia skórę, hamując etapy starzenia. Korzystnie wpływa na wzrok, oraz podnosi odporność, wspomagając leczenie podczas infekcji. Jest zdrowa, smaczna, a naukowcy uważają, że chroni również przed nowotworem. Jeśli zatem masz ją w ogrodzie, lub masz dostęp do świeżych owoców, koniecznie sprawdź, jak przetworzyć aronię, by stała się cennym, naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.

Co zrobić z aronii? Kilka sprawdzonych pomysłów na smaczne i zdrowe owoce.

Wiele osób zastanawia się, co można przygotować z aronii. Najbardziej popularny jest sok. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, smaczny, a w dodatku, można wykorzystać go na kilka różnych sposób. Oprócz aromatyczne4go soku, z aronii można przygotować również dżem, konfiturę, galaretki, nalewki a nawet wino. Wystarczą owoce, cukier i odrobina chęci, by przyrządzić smaczne i zdrowe przetwory, którymi będziemy cieszyć się przez całą zimę.

Zdrowe i szybkie herbatki i napary z aronii, które przygotujesz w chwilę.

Aronia, to piękne, drobne i ciemne owoce, które dają czerwony kolor. Wykorzystywane są do produkcji herbatek i naparów, głownie napotnych i wspomagających leczenie chorób, takich jak nadciśnienie lub przeziębienie. Choć w sklepie nie brakuje gotowych herbat, mając do dyspozycji świeże owoce, a nawet liście tej rośliny, warto przygotować je samodzielnie, by cieszyć się smaczniejszym i zdrowszym produktem. Przygotowanie herbatki z aronii nie jest trudne. Wystarczy mocno dojrzałe owoce wysuszyć, najlepiej za pomocą suszarki do owoców lub warzył, ewentualnie w piekarniku, i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Następnie, zebrać cenne liście, zrolować je, i umieścić w słoiku. Wstawić w zacienione, ciepłe miejsce, aż znajdujące się w słoiku liście, przybiorą zgniłozielony kolor. Otworzyć słoik, przełożyć liście do wysuszenia, oraz połączyć z wcześniej wysuszonymi owocami. Takie herbatki są nie tylko bardziej aromatyczne, ale również zdrowsze, dlatego warto je przygotować, zwłaszcza na zimę, gdy nie trudno o infekcje i przeziębienie.
Przetwory z aronii, nie sa trudne do przygotowania, nie zajmują dużo czas, a ich smak i zapach, urozmaicą wiele potraw i deserów, zwłaszcza zimą, gdy brakuje sezonowych owoców.