Wiele osób amatorsko zajmuje się gotowaniem. Często takie właśnie zamiłowanie staje się powodem do otwarcia lokalu gastronomicznego typu bar, restauracja czy pizzeria. Niestety mało, kto zdaje sobie sprawę, że działalność gastronomiczna jest trudna i kosztowna. Tutaj pierwsze zyski pojawiają się po długim czasie. Najpierw trzeba pracować na swoją markę i ponosić duże nakłady na reklamę promując na przykład hasło pizza Wrocław 24h. Kluczem do sukcesu każdej restauracji jest wyśmienita kuchnia.
Jeśli w lokalu będzie dobra pizza i pyszne napoje z pewnością pojawią się stali goście. Warto wiec zainwestować w profesjonalnego kucharza. Jednak o sukcesie restauracji decydują także inne czynniki: lokalizacja, wystrój wnętrz, muzyka, godziny otwarcia, ceny i przede wszystkim obsługa. Z kolei o tym, ile zarabiać będzie właściciel zdecydują w dużej mierze dostawcy i warunki jakie zaproponują. Prowadzenie restauracji jest trudne, bo trzeba tam być każdego dnia, również w niedzielę i wieczorami. Problemów do rozwiązania jest całe mnóstwo, trzeba spełniać wymogi sanitarne i trzymać rękę na pulsie, śledząc jakie poczynania ma konkurencja.
Najnowsze komentarze