Press ESC to close

Hotel i miejscowe jedzenie

Polska kuchnia

Przemierzając Polskę w poszukiwaniu odmiennych smaków, wcześniej czy później napotkamy kilka wyróżniających się regionalnych kuchni. Produkty
regionalne czy też tradycyjne chronione są prawem i unijnymi certyfikatami. Co gwarantuje, że możemy znaleźć i skosztować je tylko w konkretnych miejscach.

Co region to inny styl

Regionalne jedzenie w hotelach, możemy napotkać najczęściej, niż odwiedzając na przykład restauracje. Ponieważ hotele chcą być kojarzone właśnie z
najlepszymi regionalnymi potrawami, które zapewniają im wielu klientów. Najbardziej rozpoznawalną jest kuchnia śląska, jej potrawy możemy podzielić na te które jada się na co dzień lub te które jadane są na święta. Zazwyczaj są to potrawy bezmięsne, lecz bardzo kaloryczne. Zupa, która składa się z tłuszczu chleba i czosnku zwana wodzianką, gościła codziennie na stołach mieszkańców. Z takich znanych potraw, możemy wyróżnić także nudel zupe czyli rosół, kluski śląskie czy kotlety mielone czyli karminadle.
Mazowsze cechuje z goła odmienna i nietypowa kuchnia, ponieważ jest to zbiór potraw ze wszystkich regionów naszego kraju. Więc odwiedzając to miejsce, możemy mieć okazje skosztować nie tylko potraw z tamtych rejonów.
Małopolska kuchnia zwana galicyjską, swoje początki zawzięła od Austriaków. Jednymi z najbardziej rozpoznawalnych potraw są barszcz biały i schab ze
śliwkami. Natomiast kuchnia Lubelska cechuje się akcentem z Rosji i Białorusi. Znane w całym kraju ale pochodzące z kuchni lubelskiej są pierogi ruskie. Już nie tak popularne ale chyba najbardziej regionalne są pierogi lubelskie.
Kuchnia kaszubska jest chyba najbardziej zbliżona do natury i ma najwięcej wspólnego z ekologią. To właśnie z stamtąd wywodzą się dania wykorzystujące warzywa, owoce leśne, czy ryby z pobliskich jezior i rzek. Najbardziej rozpoznawalną zupą jest dziadówka, której powinien spróbować każdy.
Zwiedzając wiele ciekawych miejsc można mile się zaskoczyć kosztując, regionalne jedzenie w hotelach.