
Cudowny słodki smak
Smak biszkoptu zna niemal każdy. Niezależnie od tego czy to w formie ciasta czy małych ciasteczek, biszkopt zawsze smakuje dobrze. Biszkopt szczególnie dobrze smakuje z owocami, co na pewno potwierdzą fani biszkoptu z galaretką i owocami albo biszkoptu z jabłkami.
Pyszny biszkopt z jabłkami
Biszkopt z jabłkami może królować na twoim stole jako deser, słodka przekąska na wiele okazji albo zaspokojenie potrzeby spożycia cukru. Można go zrobić łatwo i szybko, co jest niewątpliwie zaletą tego ciasta. Poza tym jego smak jest przepyszny, warto się o tym przekonać. Do przygotowania biszkoptu z jabłkami potrzebujesz:
– pięciu jajek
– jednej szklanki mąki pszennej
– dwóch jabłek
– połowy szklanki cukru
– odrobina soli
Przygotowanie pysznego biszkoptu z jabłkami zacznij od oddzielenia żółtek od białek, następnie ubij białka na sztywno, dodaj do nich odrobinę soli. Pod koniec tego procesu dodaj stopniowo cukier. Teraz przyszedł czas na stopniowe dodanie żółtek, zmiksuj wszystko i dodaj mąkę, którą wcześniej należało przesiać przez drobne sitko. Całość wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, zachowaj jednak delikatność. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni wylanej masy ułóż kawałki oczyszczonego i obranego jabłka. Tak przygotowaną masę należy piec przez około czterdzieści minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upływie tego czasu twóje pyszne ciasto powinno być gotowe. Pamiętaj jednak, że najlepiej będzie smakował po przestygnięciu.
Podsumowanie
Smak biszkoptu to dla wielu pyszny smak dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że w internecie i książkach kucharskich dostępnych jest wiele przepisów na biszkopt w różnych wariantach. Najlepiej smakuje z owocami, a aromatyczne jabłka nadadzą mu przyjemnego zapachu i dobrego smaku. Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie biszkoptu z jabłkami zajmie ci nieco ponad pół godziny. Warto poświęcić te kilkadziesiąt minut czasu dla tak pysznego smaku.
Najnowsze komentarze