
Wypieki takie jak babki są w Polsce bardzo popularne. Wyjątkowe są przede wszystkim dlatego, że podawane są w bardzo przyjaznej formie, a smakować mogą na wiele najróżniejszych sposobów. Wyróżniamy wiele typów babek, jednak wszystkie cechują się tym, że swoją świeżość, jeśli przetrzymywane są w odpowiedniej temperaturze, zachowywać mogą nawet przez kilka dni. Do babek możemy dodawać praktycznie wszystko to, na co mamy ochotę – najróżniejsze owoce czy słodkości idealnie współgrają z ciastem, które wykorzystywane jest podczas przygotowania babek. Babka z kremowym serkiem, babka z dodatkiem czekolady, babka z rodzynkami – to tylko najprostsze przykłady przepysznych babeczek, których jest naprawdę bardzo dużo.
Jeśli jesteśmy fanami słodkich przekąsek – z pewnością pokochamy babki. Mimo swej prostoty i szybkiego przygotowania, są one niezwykle smaczne. Wedle upodobań, możemy przyozdabiać i wypełniać nasze babki najróżniejszymi smakami. Osobiście jestem fanem serków kremowych, dlatego moją ulubioną babką, jest bez dwóch zdań babka z kremowym serkiem. Przygotowanie jej jest bardzo proste, więc nawet ktoś taki jak ja, kto w kuchni nie spędza zbyt dużo czasu, może sobie z takim deserem poradzić. Składniki, które każdorazowo zakupuję, kiedy mam w planach przygotować babkę, to stosunkowo krótka i niezbyt skomplikowana lista, co tylko dowodzi o prostocie tego przepysznego deseru. Chcąc przygotować babkę z kremowym serkiem, zawsze wyposażyć muszę się w odpowiednie ilości masła, cukru, ekstraktu z wanilii, jajek, pszennej mąki tortowej, proszku do pieczenia – oraz oczywiście, serka kremowego. To oczywiście nie wszystko. Wymienione przeze mnie wyżej składniki posłużą nam do przygotowania gruntu, a więc prostej babki polanej serkiem kremowym bez żadnych dodatków w postaci czekolady czy owoców. Na tej płaszczyźnie, każdy z nas ma indywidualne pole do popisu. Według swoich własnych upodobań i preferencji, możemy dodać do naszej babki to, co lubimy najbardziej – ja zawsze stawiam na rodzynki.
Najnowsze komentarze