Press ESC to close

Rodzaje win

Wyróżniamy wiele różnych rodzajów win. Niektóre z nich podzielić możemy ze względu na ich kolor, inne na ich smak. Klasyfikacja i podział win jest bardzo ważna, gdyż dobór odpowiedniego wina do odpowiednich potraw i okazji jest niezmiernie ważny, tym bardziej teraz, kiedy stosowanie win nawet do zwykłych obiadów staje się coraz bardziej popularne.

Jak możemy podzielić wina?

Wina możemy podzielić ze względu na wiele różnych czynników. Wino może być podzielone ze względu na jego barwę – wyróżniamy wina białe, różowe oraz czerwone. Inną klasyfikacją win jest ich odróżnianie ze względu na zawartość alkoholu, w tym przypadku wyróżnić możemy wina słabe, średnie, mocne, a także wzmocnione. Wina słabe z reguły zawierają do 10% alkoholu, wina średnie od 10% do 14%, wina mocne od 14% do 18%, natomiast wina wzmocnione to już objętość alkoholu powyżej 18%. Kolejnym podziałem win jest ich podział wedle zawartości cukru. Szacuje się, że wina mające do 1,5% cukru są winami wytrawnymi, wina z cukrem na poziomie od 2% do 4% to wina półwytrawne, wina posiadające od 4,5% do 7,5% cukru są winami półsłodkimi, z kolei wina zawierające od 8% do 16% cukru są winami słodkimi. Kolejnym czynnikiem klasyfikującym wina może być rodzaj materiału, z którego zostały one wyprodukowane. Wyróżniamy wina jednoowocowe, logicznie więc są to takie wina, których produkcja odbyła się przy użyciu wyłącznie jednego owocu, wyróżniamy także wina wieloowocowe produkowane z wielu owoców, wyróżniamy wina z innych surowców – do tych win zaliczyć możemy chociażby wino żytnie, a także wina z owoców suszonych – na przykład z dzikiej róży. Innym wartym odnotowania sposobem klasyfikacji win jest ich konsystencja. W tym podziale wyróżnić możemy wina stołowe stosowane przede wszystkim do potraw i obiadów – chodzi oczywiście o wina wytrawne oraz półwytrawne. Wina deserowe, jak sama nazwa wskazuje podawane są bezpośrednio po posiłku – z reguły są to wina półsłodkie i słodkie. Wina likierowe podawane są w podobnych sytuacjach jak wina deserowe, jednakże są z reguły mocniejsze i zawierają więcej cukru.

Kuchnia